Foto: uschi
Väčšinou robievam buchty marhuľové, ale z domácich jahôd sú predsa len chutnejšie. Toto cesto je fantastické, rokmi odskúšané, naučila ma ho robiť moja babička, Zobraziť celý popisVäčšinou robievam buchty marhuľové, ale z domácich jahôd sú predsa len chutnejšie. Toto cesto je fantastické, rokmi odskúšané, naučila ma ho robiť moja babička, treba dodržať postup a buchty budú ako papučky:))
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Z rozmrveného droždia, trochy vlažného mlieka a 1 lyžičky kryštálového cukru pripravíme kvások. Obe múky preosejeme, pridáme kvások, soľ, vajce a zvyšné vlažné mlieko, v ktorom sme rozpustili kryštálový cukor. Vypracujeme hladké vláčne cesto, ktoré necháme asi 30 minút vykysnúť.
-
2
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, urobíme z neho bochník a ten vyvaľkáme asi na 1 cm. Z cesta vykrojíme kolieska a do každého zabalíme umyté a okvapkané jahody, podľa veľkosti 1 alebo 2. Buchtičky necháme chvíľu kysnúť.
-
3
Buchty paríme presne 7 celých minút nad vriacou vodou.
-
4
Hotové obalíme alebo posypeme mletými orechami zmiešanými s práškovým cukrom a podávame.
-
5
Z rovnakého cesta, akurát miesto 0,5 dl mlieka dám 0,5 dl oleja robievam aj takéto malé broskyňové koláčiky s pudingom a posýpkou...
-
6
...a upečené...
-
7
...alebo orechové, tvarohové či lekvárové rohlíčky.
Skúsim ich určite, ale ja som doposial robila parené buchty, ktoré som najprv 2-3 minúty opiekla, popichala ihlou a potom podliala vodou asi na 4-5 min.